Enspelarspel

Dataspel finns också i form av enspelarspel. Det är i regel spel man köper på CD-ROM eller som kan köper och laddar ner från internet. Man spelar på sin egen dator och det är bara man själv som spelar så i regel har man då huvudrollen i spelet. Om man ska slåss är det AI:s, alltså datorprogrammerade personer och inte motståndare som finns på riktigt. I de här spelen kan man bara stöta på det språk, de dialoger och de händelser som finns inlagda i spelet. Det är med andra ord mindre riskfyllt än onlinespel.

Vad kostar spelen?

Ett spel av den här typen kan kosta från ett par kronor och uppåt. Det finns spel som kostar närmare 500 kronor. Många gånger kan det vara spännande att köpa spelet precis när de kommer ut men om man väntar några veckor brukar priserna gå ner en del. Är man däremot osäker på om spelet är något för en kan det vara klokt att vänta än längre. Ett annat alternativ är att köpa spelet online. Där kan man ofta ångra sitt köp om man inte spelat spelet i mer än någon timme och man inser att det inte är något man gillar.

Den säkraste speltypen

Så länge man köper spelet från en seriös sajt och laddar ner det därifrån, eller om man köper det på CD och installerar det från den, är det här en väldigt trygg spelform. Man riskerar inte att få virus i datorn, man kan inte komma åt att chatta med andra spelare och man behöver inte vara ansluten till internet för att man ska kunna spela. Det som krävs är en dator som klarar spelet.