Vad är en speldator?

Den som funderar på att skaffa en dator för att spela datorspel, letar förmodligen efter en så kallad speldator, eller gamingdator. Här går vi igenom vad man bör tänka på och vad som egentligen menas med begreppet speldator.

Vad menas egentligen med speldator?

En speldator är, som vilken dator som helst, en dator som kommer från flera olika tillverkare, exempelvis Asus, HP eller Lenovo. Skillnaden är bara att där har tyngdpunkten lagts på bland annat grafikkortet. Det är med andra ord frågan om riktigt kraftfulla datorer som orkar dra igång flera tunga och prestandakrävande spel på marknaden. Det är inte bara spel som kan kräva sådana här kraftfulla datorer. Även den som sysslar med programmering och bildbehandling behöver bra datorer som klarar att hålla igång flera program samtidigt. Detta är man väl medveten om på företaget Beetroot som erbjuder alltifrån webbdesign till olika lösningar för appar. Allt som har med bildbehandling och programmering att göra kräver det yttersta av datorer och där kan även en speldator vara det perfekta valet.

Vilken speldator bör man välja?

När man väljer en speldator för att spela olika spel på, måste man se till vilka dessa spel är. Det görs genom att söka upp tillverkarna av dessa på nätet och kontrollera vilka krav spelen ställer på datorerna. Oftast finns det två olika kravnivåer. Dessa är minimikrav, som är de minsta kraven på datorn för att spelet ska fungera. Det andra är rekommenderade krav, som är den nivå som krävs för att kunna njuta fullt ut av spelet. Det är den senare nivån man bör titta på. När man sammanställt nivån för de rekommenderade kraven hos sina favoritspel, ser man vilken dator man bör skaffa. Man bör då se till vilket grafikkort som krävs samt processor. Andra krav som är viktiga är förstås operativsystem, RAM-minne och hårddisk.

Att skaffa bärbar speldator

Det kan vara lockande att skaffa en bärbar speldator. Den stora fördelen är förstås att den då är mer mobil och tar betydligt mindre utrymme. Nackdelen är dock att dessa kommer vara svårare att uppdatera på egen hand och utrymmet inuti dem är begränsat. För att hålla ned vikten och utrymmet kan dyrare komponenter ha krävts för att bygga dessa bärbara datorer. Därför kostar en bärbar speldator alltid mer än en stationär. I övrigt bör man ha samma krav oavsett vilken speldator man köper. En bärbar speldator bör kopplas till en skärm då man spelar för att uppnå en bra spelupplevelse. Det är då frågan om samma typer av skärmar som man använder till en stationär dator. Det kan vara en idé att skaffa någon form av laptopkylare som kyler ned datorn. Dessa ser ut som små ställ, eller bord, vilka placeras under en bärbar dator för att låta luften cirkulera. En gamingdator kan bli mycket varm och en kylare håller temperaturen på en bra nivå. Kom då ihåg att en fläkt kan låta väldigt mycket, så det gäller att välja en tyst sådan. Då man väljer en bärbar dator kan det alltså tillkomma en hel del kostnader. Tilläggsutrustning kan vara laptopkylare, skärm och väska.