Författare: kalle

Dataspel som kulturform

Är dataspel kultur? Många tycker det är konstigt att aktiviteter inom film och konst ofta får olika statliga bidrag, medan dataspel särbehandlas. Är det dags att både samhälle och Skatteverket börjar behandla dataspel som en fullvärdig kulturform?

Jämfört med radio, tv, film och musik är dataspel ett ganska nytt fenomen. Under de senaste årtiondena har dataspel exploderat i popularitet. De största dataspelen omsätter miljarder och det går inte längre att blunda för vad de betyder för kultur och underhållning. Ett bra exempel är hur många musikfestivaler har svårt att gå runt ekonomiskt, medan dataspelsfestivaler som Dreamhack slår nya rekord. Det har också dykt upp universitetsutbildningar inom spelutveckling och allt fler svenskar arbetar inom dataspelsbranschen.

Dataspel behandlas orättvist

Trots att Sverige stått värd för stora evenemang inom dataspel och esport så räknas dataspel i allmänhet inte som en kulturform. Riksidrottsförbundet vägrar också att erkänna esport som sport eller idrott. Proffs som spelar dataspel på heltid anses varken vara idrottsmän eller kulturarbetare. Det är till och med ovanligt att tala om dataspel som en folkrörelse, trots att dataspel nu spelas av omkring 80 % av alla svenskar. Företag som Medtryck har kunder som vill ha motiv från dataspel på väskor, tygpåsar och fodral. Profilprodukter är perfekta för att marknadsföra ett varumärke. Omsättningen för dataspel är också betydligt större än för andra kulturformer.

Är dataspel verkligen kultur?

Det har länge varit svårt för dataspel att få ett fullvärdigt erkännande som kulturform, även om situationen är bättre nu än för tio år sedan. Verkligheten börjar komma ikapp politiker och beslutsfattare. Till exempel vann datorspelsfestivalen Dreamhack i rätten och får nu kalla sig ett kulturevenemang och betala 6 % moms istället för 25 % i moms. Dataspel märks överallt och är fulla av unik konst, musik, reklam och andra skapelser som influerar och påverkar samhället.

Framtiden för dataspel som kulturform

De flesta är överens om att dataspel kommer bli allt mer accepterat som kulturform. Nästa kulturminister kanske kommer vara en stor dataspelsnörd. Yngre generationer har växt upp med dataspel och sannolikheten är stor att de ser ett helt annat värde i dataspel än äldre generationer. Medtryck har samarbetat med dataspelsföretag som vill nå ut med sitt varumärke. Vi kommer få fler framgångsrika företag som utvecklar dataspel och fler kulturskapare som blivit kända för att de spelar datorspel på heltid. Med andra ord ser framtiden ljus ut.

Skapa mer tid för ditt spelande

Att spela datorspel är en väldigt uppslukande hobby som kan ta många timmar per spelsession. Men samtidigt gör sig vardagen påmind även för den värsta spelnörden, där disken måste diskas, maten måste handlas och elbilen laddas. För att skapa mer tid till ditt datorspelande kan du skaffa produkter som sparar tid i vardagen och även jobba på distans.

Med en Easee får du en uppkopplad, smart och snygg laddbox som du kan använda för smartladdning, vilket ger dig halva priset på elen du använder för att ladda din elbil. Du kan använda dig av ”Grön teknik”-avdraget som låter dig dra av hälften på installation och material av din laddbox. Med smartladdning och produkter från Tibber kan du spara tid när du behöver resa och handla mat, och i stället lägga ner mer tid på dina datorspel.

Bygg en spelhörna

För att kunna ägna dig åt ditt spelande en så stor del av tiden som möjligt behöver du en bra spelhörna med rätt produkter och utrustning. Här är det viktigt att tänka på säkerheten och dra kablarna på ett korrekt sätt, så att din spelhörna får all den ström den behöver. Du kan också behöva tänka på belysningen i ditt spelrum, så att du hittar alla spel och tillbehör du behöver och inte förlorar speltid på grund av dålig organisation.

Jobba som spelrecensent

Ett sätt att skapa mer tid för spelande är att slå ihop ditt jobb med ditt spelintresse. Detta kan du göra genom att jobba som spelrecensent, där du till exempel kan börja med att starta din egen spelblogg. Här kan du tjäna pengar när du bloggar om dina favoritspel, vilket förstås kräver att du först lägger ner mycket tid på att gå igenom och testa spelen. Efter att du lagt upp dina recensioner på bloggen kan du därefter göra en ansökan till Googles eget annonsprogram Adsense. Du har också möjlighet att gå med i affiliatenätverk för att tjäna pengar på din blogg, eller ”monetisera” den. På detta sätt får du mer tid till att spela samtidigt som du tjänar pengar till mat och räkningar.

Digitala nomader

Allt fler har börjat att frilansa på heltid som ”giggare” där de tar kortare uppdrag och jobbar på distans. Detta ger större frihet i vardagen då det inte kräver samma uppbundenhet vid en anställning som kräver ett visst antal arbetstimmar varje dag. Varannan svensk skulle nu kunna tänka sig att arbeta i en annan anställningsform än ”tillsvidarevarianten”, vilket går att utröna från en ny undersökning från Sifo. Emelie Fågelstedt har jobbat som giggare i över tio år, bland annat som digital nomad i London och Tokyo. Hon var med om att starta ett nätverk vid namn ”Svenska nomader” där giggare och digitala nomader samlas. Hon jobbar nu hemifrån och i ett co-working space tillsammans med andra frilansare. Genom att arbeta platsoberoende får du mer tid över till dina hobbies, som att spela datorspel.

Skydda din verksamhet under uppbyggnadsfasen

Är du i startgroparna för att skapa ett dataspel? I så fall är det viktigt att skydda din data så att du tryggt och säkert kan genomföra planerna som planerat. Med förstärkt IT-säkerhet förblir ditt arbete säkrat på nätet.

Därför är IT-säkerhet viktigt

Oavsett vad man sysslar med på nätet är det viktigt att vara skyddad. Det är nämligen mycket lätt för hackare att komma åt känslig information och det är även lätt för dem att radera information som kan vara värdefull. Att lagra sin information i molntjänster är smidigt, men för att det ska vara säkert krävs det att man vidtar åtgärder. Hos Nordlo.com kan du som företagare och privatperson få hjälp med att skydda dina uppgifter på nätet.

Att kunna lagra information på ett säkert sätt är en viktig del för att kunna utveckla en affärsidé såsom ett nytt dataspel. Därför är det extra viktigt att du som håller på att utveckla en unik idé till ett dataspel, inte riskerar att bli hackad. I värsta fall kan det leda till att din information hamnar i fel händer och/eller att den blir raderad.

Många företag och privatpersoner har en allt för dålig IT-säkerhet. Antingen kan det röra sig om att man saknar ett anti-virus program till datorn eller att man är oaktsam på nätet. Hackare och oseriösa aktörer vill försöka komma åt känslig information på olika sätt. Förutom att det är djupt integritetskränkande att råka ut för en hackare, medför det även en stor risk. Information som en hackare kan utnyttja är exempelvis bankuppgifter, personuppgifter, känslig företagsinformation och privata filmer och bilder. Det kan sedan användas för utpressning och bedrägerier. Att skydda sig på nätet är därför mycket viktigt för att inte riskera att drabbas. Ta hjälp om du är osäker på hur du kan göra för att skydda dig så att det inte är du som blir drabbad nästa gång.

Bygg din spelhörna med rätt belysning och kablar

Varje spelfantast har stor nytta av en spelhörna för att spela dataspel. Spelhörnan är ett litet avslappnat utrymme som är perfekt för att spela tillsammans med dina vänner en helg eller en kväll. För att det ska bli mysigt att spela är det ingenting som slår bra belysning. Kom ihåg att kablar och ledningar är en viktig aspekt när du bygger en spelhörna. Om du bygger en spelhörna från grunden på tomten kan du behöva köpa kablar för utomhusbruk hos Elgrossisten som är godkända för markförläggning. En varm rekommendation när du köper kablar och ledningar är att prioritera kvalitet framför kvantitet, det vill säga att du tänker på varumärke och tekniska specifikationer. Annars finns risken att du får kortslutning och att du måste uppgradera kablarna.

Du bör vanligtvis inte använda en vanligt vit kabel eftersom dessa inte är tillverkade för att läggas i mark. Kablarna för utomhusbruk i Elgrossistens sortiment kommer från följande välrenommerade varumärken: A-Collection, Draka, Gigamedia och Nkt.

Köp kablar från välrenommerade varumärken

Varför är det viktigt att köpa kablar från välrenommerade varumärken? Produkter från de mest uppskattade varumärkena är oftast mer tillförlitliga och robusta än motsvarande produkter från okända varumärken. En högpresterande märkeskabel har nästan alltid en PVC-mantel av hög kvalitet som inte skadas så lätt. Kopparn som används i märkeskablar är 99,99 procent ren och storleken stämmer exakt överens med vad som anges. Kabeltillverkare bakom okända varumärken kan kompromissa med kvaliteten på kopparn, manteln och storleken för att sänka priset.

Om du ska dra långa kablar till spelhörnan är det bra att veta att spänningen blir mindre ju längre kabeln kommer från transformatorn. Av denna anledning kan du behöva en större kabel för att säkerställa att spelhörnan får strömmen den behöver. Det sista du vill ska hända är att spelhörnan du byggt får kortslutning eller att strömmen inte räcker till, så det är alltid bäst att rådfråga eller anlita en certifierad elektriker.

Hos Elgrossisten hittar du även ett enormt sortiment av belysning och lampor. Det finns massor av alternativ att välja mellan och det är spännande att prova unika belysningslösningar. Till exempel har du energieffektiva och miljövänliga LED-spotlights som förbrukar 90 procent mindre el än vanliga glödlampor.

Starta din egen spelklan

De flesta av dagens datorspel är väldigt sociala. Det gäller särskilt för de spel som är av typen MMORPG (Massive multiplayer online role-playing games), som till exempel Final Fantasy eller World of Warcraft. Men det är också vanligt att man spelar tillsammans i olika typer av gäng i first person shooters, som till exempel CS:GO. Det här kan kallas för en klan (clan) eller ett gille (guild) där man beroende på hur seriös man är samlas för att spela eller öva tillsammans.

De riktigt duktiga klanerna kan tjäna enorma pengar, men det vanligaste är givetvis att man bara samlas och spelar för att det är kul. En klan kan vara en fullt ut virtuellt sammansatt grupp av människor. Men det är vanligt att de som spelat tillsammans länge försöker träffas utanför det digitala åtminstone nån gång. Så det har full potential att vara en väldigt social sak att vara med i.

Hur gör man då för att starta en klan i sitt favoritspel?

Hitta tid

Det första, och till viss del viktigaste, är att se till att avsätta tid i förhållande till hur seriösa du och din klan vill vara. Många datorspel kan ta väldigt många timmar i anspråk vilket du måste ta höjd för. I många fall kan det också vara så att du behöver vara på plats vid en viss tid för att spela ett uppdrag eller uppnå något annat gemensamt mål. Men det är också en av de saker som gör att det är väldigt utvecklande att spela tillsammans.

Ett bra sätt att skapa tid är att köpa sig fri från plikter. Du som är företagare kan till exempel anlita precisely.se för att slippa lägga tid på administration och istället göra sånt som är kul. Avtalshantering brukar inte räknas dit. Städhjälp är en annan sak som också frigör tid, eller take away-mat. Då kanske det också blir lättare att få familjen att acceptera att du måste spela.

Hitta spelare

Du måste också hitta spelare. Ett sätt är givetvis att spela tillsammans med dina ”riktiga” polare. Men om det inte går så brukar det finnas olika typer av spelforum online där du kan annonsera efter folk att spela med. En sak som är viktig att tänka på då är att vara tydlig med hur pass tillgänglig du är så att alla kan gå in med lika förväntningar. Om du har familj och heltidsjobb kanske det inte är rätt att teama upp med ett gäng arbetslösa nittonåringar som bor i mammas källare och kan spela dygnet runt. Om ni alla är på samma nivå blir det också lättare att ha överseende med att alla inte kan alltid, och anpassa sig efter varandras scheman.

Lär dig förvalta pengar och sköta betalningar genom dataspel

Bland unga är dataspel kanske ett av de roligaste sätten att lära sig nya saker och utveckla sina färdigheter. Samtidigt finns det många unga kämpar med sin privatekonomi och sina stora skulder, varav många har försenade betalningar med ett inkassokrav. Företag med behov av inkasso vänder sig till Intrum som är ett marknadsledande kredithanteringsföretag med kontor i 24 länder och 10 000 anställda. Intrum hjälper företag att ta hand om sina kunder och få de att betala sina skulder samt uppnå en sund privatekonomi.

Intrum erbjuder följande tjänster:

 • Inkasso och kravhantering.
 • Digital inkassotjänst för den som har ett enstaka inkassoärende då och då.
 • Faktura – reskontrahantering.
 • Hjälp med olika typer av delgivningar.

Att slippa bli skuldsatt och få inkassokrav är ett tillräckligt starkt skäl till att lära sig förvalta sina pengar bättre. Ett annat skäl är att kraven i inkassoprocessen anpassas efter kundens betalningshistorik. Utifrån denna information kommer Intrum att skilja på dem med mindre skulder och större skulder för att välja adekvata åtgärder. På så sätt får Intrum möjlighet att erbjuda individuella lösningar och situationsbaserade åtgärder som ökar sannolikheten för full betalning.

Fördelar med dataspel och hur det utvecklar dina ekonomiska färdigheter

Många unga saknar erfarenhet och kunskap om att förvalta sina pengar klokt, så därför är dataspel ett bra sätt för denna grupp att lära sig dessa färdigheter. Dataspel är en hobby som de flesta unga tycker är roligt och engagerande. Det är ingen slump att det finns miljardtals spelare världen över och att det är på väg mot tre miljarder. Många av dagens populära dataspel involverar virtuella resurser, pengar och valutor som du behöver förvalta på bästa sätt. Till exempel måste du i strategispel spendera resurserna klokt och planera vad som ger störst utdelning på sikt. Du lär dig att resurserna inte är gratis och att du måste spendera dem klokare än din motståndare för att vinna.

Tre fördelar med att spela som utvecklar dina färdigheter i att förvalta pengar och sköta betalningar är:

 • Läsning – Läsfärdigheter är en viktig del för att förstå avtal, kontrakt och köpvillkor. Varje erfaren spelare känner väl till vikten av att förstå instruktioner för att klara av spelens utmaningar.
 • Minneskapacitet – Många dataspel kretsar kring att komma ihåg och memorera saker, allt från hur mycket vissa föremål kostar till hur en boss ska besegras. Din minneskapacitet är även grundläggande för att kunna ta hand om din ekonomi och komma ihåg hur mycket saker kostar.
 • Problemlösning – Det centrala i varje dataspel är en utmaning som behöver klaras av. Genom att bemästra dataspelens utmaningar kan bli bättre på att hitta lösningar på dina ekonomiska utmaningar. Du kan lära dig att analysera och använda din logik för att betala av dina skulder hos inkassoföretag.

Hur du utvärderar designen av ett dataspel

Att designa ett dataspel fungerar enligt samma princip som att skriva en bok, det vill säga att du behöver läsa många böcker innan du kan skriva en bra bok. Av denna anledning är det bra att spela många dataspel innan du ger dig på att designa ett eget. På så sätt kommer du att göra bättre bedömningar och utvärderingar eftersom du har en referensram du kan gå efter. Du bör inte endast fokusera på en enda genre, utan försöka vidga dina horisonter och testa olika genrer. Tänk på vilka faktorer som gör dataspelen roliga att spela.

Det finns ett antal grundläggande faktorer i speldesign som du bör utvärdera:

 • Spelmål – Spelmålen utgör själva kärnan i varje dataspel och det är de som designen bör baseras på.
 • Spelmekanism – Spelmekanismen avser metoderna som används för att uppnå spelmålen och säkerställer att den virtuella världen fungerar smidigt.
 • Interaktion – Det är interaktion som gör det möjligt att interagera med gränssnittet och styra din karaktär.
 • Berättande – Berättelsen beskriver vad som händer i spelvärlden och utgör en viktig designutmaning.

En mer avancerad metod för att utvärdera ditt dataspel är genom tjänsten teknisk due diligence som Prototyp erbjuder. Prototyp är ett företag som består av ett gäng utbildade utvecklare som designar digitala produkter som är både skalbara och långsiktiga.

Utvärdera ditt dataspel med Prototyps hjälp

Teknisk due diligence erbjuds som en konsulttjänst och består av en checklista med ett antal tekniska faktorer som de använder i sin bedömning, vilka är:

 • Arkitektur och infrastruktur.
 • Personerna bakom produkten.
 • Organisationens processer för utveckling.
 • Immateriella rättigheter och mjukvarulicenser.
 • Teknisk roadmap och plan för framtiden.

Genom att analysera ovanstående faktorer kan skalbarheten i en produkts teknik och arkitektur bedömas. De levererar sedan en överskådlig rapport med resultatet där de inkluderar sina insikter och rekommendationer på åtgärder. Så tveka inte med att ta kontakt med Prototyp för att säkerställa att du gör kloka tekniska val.

Så blir du spelrecensent

Du gillar att spela spel och du gillar att skriva, varför inte slå samman dina intressen till ett? Spelutvecklare med fokus på manusförfattande hade kunnat vara en väg att gå, spelrecensent en annan. Den här artikeln tipsar dig om hur du går till väga med det sistnämnda av de två alternativen, med andra ord hur du börjar tjäna pengar på att recensera spel.

Publicera recensioner på din egen spelblogg

För att vara ärlig är det inte alltid så lätt att börja skriva för de stora aktörerna. Chansen ges inte gratis, utan kräver ihärdiga försök. Det är paradoxalt. Om du aldrig får chansen att börja någonstans hur ska du då nå dit du vill? Det finns dock ett sätt att få in en fot. Du kan starta en egen spelblogg och visa vad du går för. Kanske till och med nischa dig mot favoritgenren såsom RPG-spel eller strategispel.

Går det att tjäna pengar på att blogga om spel? Det gör det absolut. När du har lagt upp ett antal spelrecensioner kan du ansöka om att få gå med i Googles annonsprogram Adsense liksom i olika affiliatenätverks reklamprogram. Du kan även kontakta företag och fråga om de vill göra reklamsamarbeten med dig. Då kan det vara bra att öppna ett konto på Frilansfinans.se, så att du kan fakturera för samarbetena.

Börja recensera spel för tidningar

Spelbloggen kan bli en utmärkt portfolio för dig att visa upp när du tar kontakt med tidningar. Då kan du åtminstone visa vilken vass skribent du är, liksom hur kunnig du är inom såväl modern teknik som datorspel.

I samband med att du försöker få uppdragsnapp är det alltid en bra idé att skicka med några artikelidéer till redaktionen. På så sätt visar du redan från början att du vet vad du vill. Berätta om ett spel du vill recensera, men ge även förslag på andra spelrelaterade ämnen du vill skriva om.

Spela dataspel om vikten av att välja rätt elbolag

Det mest engagerande och underhållande sättet att lära sig om allvarliga ämnen är utan tvekan genom dataspel. I dagsläget är det nästan tre miljarder människor som spelar dataspel och antalet växer stadigt. Denna räckvidd gör dataspel till ett perfekt sätt att förmedla budskap och informera om viktiga ämnen, speciellt för barn och ungdomar.

Med tanke på att alla ungdomar gillar att spela dataspel är det ett perfekt sätt för dem att lära sig effekterna av vissa beteende- och livsstilsval. Vid första anblick kan det verka svårt att få ungdomar att spela denna typ av dataspel, fast om du tänker på alla dataspel som baseras på en postapokalyptisk värld är det inte så långsökt.

Några av de mest kända speltitlarna som utspelas i en post-apokalyptisk värld är:

 • Fallout
 • Metro Exodus
 • Dying Light
 • I Am Alive
 • Wasteland

Även om dessa dataspel kan vara en överdrift visar de att det är fullt möjligt att skapa ett dataspel baserat på klimatförändringarna. Ett dataspel kan visa på konsekvenserna av att inte göra medvetna val som att byta elbolag, källsortera, köpa begagnat och återvinna. Genom åren får denna typ av val en ackumulerad effekt som påverkar klimatet.

Låt ungdomar lära sig om klimatförändringarna genom dataspel

Klimatförändringar, miljöförstöring, stigande havsnivåer och skogsskövling är både lokala och globala problem som påverkar alla människor på jorden. I själva verket påverkar klimatförändringarna nästan alla aspekter i det dagliga livet, från mat och kläder till transportinfrastrukturen. Det har en avgörande effekt på mänsklighetens framtid. För att på lång sikt klara av denna utmaning måste alla lär sig vad som händer och göra sin del för att bryta utvecklingen. Att byta elbolag är kanske enklaste och ett av de mest effektiva sätten att göra skillnad. Hos den oberoende guiden BytElbolag.se får du hjälp att jämföra elavtal och hitta ett elbolag med förnybarenergi. Här listas de främsta elbolagen och beskrivs vilka fördelar de har på ett tydligt sätt. Ett byte gynnar din plånbok och du kan spara tusenlappar per år på att byta till ett klimatsmart elbolag.

Spel på mobilen

Idag kan man spela spel på vilken enhet man än använder. Du kan spela spel på din dator, din tv, din surfplatta och på din mobil. I det här inlägget kommer vi därför ge dig några tips på hur du kan gå tillväga för att spela spel på din mobiltelefon.

Ladda ner spel

Även de allra första mobilerna hade spel. Oftast var dessa spel inbyggda. Idag behöver du ha en smartphone för att du ska kunna ladda ner ett spel du kan spela på din mobiltelefon. För att ladda ner ett spel till din mobiltelefon behöver du öppna den app du har på din mobiltelefon som gör det möjligt för dig att ladda ner andra appar. Den appen heter på Apples telefoner App Store och på Android-telefoner heter den Google Play eller liknande. I appen finns det flera kategorier, till exempel spel. Det finns många spel att välja bland. Både de som är gratis och de som kostar en slant. Några exempel på populära mobilspel är Candy Crush, Pokémon GO, Wordfeud, Rise of empires, sudoku, Among us, Tile master och Dumb ways to die. När du har laddat ner ditt spel kan du börja spela efter att du har betalat för det om du har valt ett betalspel. Vissa spel kräver att du har tillgång till internet. Men det finns också offlinespel. Det finns mobilspel som passar för alla åldrar.

Skydda telefonen

För att du ska kunna spela på din mobiltelefon så mycket du vill är det viktigt att du skyddar din mobiltelefon. Det kan du göra med hjälp av ett skal eller ett fodral. Några av de mest populära mobilspelen har skal du kan köpa med designer från spelen. Mobilskal tillverkas för de flesta märkena och modellerna. Om du har en Iphone 11 finns det skal hos https://billigamobilskydd.se/iphone-11-6-1/ som du bör spana in om du vill vara säker på att din mobil ska hålla för allt ditt spelande på telefonen.

Bli bättre på mobilspel

Det är inte helt ovanligt att man raderar ett mobilspel för att man blir frustrerad över att man ständigt förlorar. Något som är viktigt att komma ihåg då är att ingen är bra på spel från början. Alla behöver öva sig för att bli bättre. Om du gillar ett spel ska du därför spela mycket för att du ska bli riktigt bra på det. Ju mer du spelar, desto bättre förstår du spelet, vilket kommer att leda till att du blir ännu bättre på det.

Frigör utrymme

Att ha många filer och appar på mobiltelefonen tar upp mycket minne. Det kan vara en bidragande faktor till att du inte kan ladda ner ett mobilspel du är sugen på att spela. För att du ska kunna ladda ner ett mobilspel krävs det att du har utrymme för det. Om du inte har det måste du ta bort de appar du inte använder och ta bort onödiga filer.