Så blir du spelrecensent

Du gillar att spela spel och du gillar att skriva, varför inte slå samman dina intressen till ett? Spelutvecklare med fokus på manusförfattande hade kunnat vara en väg att gå, spelrecensent en annan. Den här artikeln tipsar dig om hur du går till väga med det sistnämnda av de två alternativen, med andra ord hur du börjar tjäna pengar på att recensera spel.

Publicera recensioner på din egen spelblogg

För att vara ärlig är det inte alltid så lätt att börja skriva för de stora aktörerna. Chansen ges inte gratis, utan kräver ihärdiga försök. Det är paradoxalt. Om du aldrig får chansen att börja någonstans hur ska du då nå dit du vill? Det finns dock ett sätt att få in en fot. Du kan starta en egen spelblogg och visa vad du går för. Kanske till och med nischa dig mot favoritgenren såsom RPG-spel eller strategispel.

Går det att tjäna pengar på att blogga om spel? Det gör det absolut. När du har lagt upp ett antal spelrecensioner kan du ansöka om att få gå med i Googles annonsprogram Adsense liksom i olika affiliatenätverks reklamprogram. Du kan även kontakta företag och fråga om de vill göra reklamsamarbeten med dig. Då kan det vara bra att öppna ett konto på Frilansfinans.se, så att du kan fakturera för samarbetena.

Börja recensera spel för tidningar

Spelbloggen kan bli en utmärkt portfolio för dig att visa upp när du tar kontakt med tidningar. Då kan du åtminstone visa vilken vass skribent du är, liksom hur kunnig du är inom såväl modern teknik som datorspel.

I samband med att du försöker få uppdragsnapp är det alltid en bra idé att skicka med några artikelidéer till redaktionen. På så sätt visar du redan från början att du vet vad du vill. Berätta om ett spel du vill recensera, men ge även förslag på andra spelrelaterade ämnen du vill skriva om.