År: 2022

Dataspel som kulturform

Är dataspel kultur? Många tycker det är konstigt att aktiviteter inom film och konst ofta får olika statliga bidrag, medan dataspel särbehandlas. Är det dags att både samhälle och Skatteverket börjar behandla dataspel som en fullvärdig kulturform?

Jämfört med radio, tv, film och musik är dataspel ett ganska nytt fenomen. Under de senaste årtiondena har dataspel exploderat i popularitet. De största dataspelen omsätter miljarder och det går inte längre att blunda för vad de betyder för kultur och underhållning. Ett bra exempel är hur många musikfestivaler har svårt att gå runt ekonomiskt, medan dataspelsfestivaler som Dreamhack slår nya rekord. Det har också dykt upp universitetsutbildningar inom spelutveckling och allt fler svenskar arbetar inom dataspelsbranschen.

Dataspel behandlas orättvist

Trots att Sverige stått värd för stora evenemang inom dataspel och esport så räknas dataspel i allmänhet inte som en kulturform. Riksidrottsförbundet vägrar också att erkänna esport som sport eller idrott. Proffs som spelar dataspel på heltid anses varken vara idrottsmän eller kulturarbetare. Det är till och med ovanligt att tala om dataspel som en folkrörelse, trots att dataspel nu spelas av omkring 80 % av alla svenskar. Företag som Medtryck har kunder som vill ha motiv från dataspel på väskor, tygpåsar och fodral. Profilprodukter är perfekta för att marknadsföra ett varumärke. Omsättningen för dataspel är också betydligt större än för andra kulturformer.

Är dataspel verkligen kultur?

Det har länge varit svårt för dataspel att få ett fullvärdigt erkännande som kulturform, även om situationen är bättre nu än för tio år sedan. Verkligheten börjar komma ikapp politiker och beslutsfattare. Till exempel vann datorspelsfestivalen Dreamhack i rätten och får nu kalla sig ett kulturevenemang och betala 6 % moms istället för 25 % i moms. Dataspel märks överallt och är fulla av unik konst, musik, reklam och andra skapelser som influerar och påverkar samhället.

Framtiden för dataspel som kulturform

De flesta är överens om att dataspel kommer bli allt mer accepterat som kulturform. Nästa kulturminister kanske kommer vara en stor dataspelsnörd. Yngre generationer har växt upp med dataspel och sannolikheten är stor att de ser ett helt annat värde i dataspel än äldre generationer. Medtryck har samarbetat med dataspelsföretag som vill nå ut med sitt varumärke. Vi kommer få fler framgångsrika företag som utvecklar dataspel och fler kulturskapare som blivit kända för att de spelar datorspel på heltid. Med andra ord ser framtiden ljus ut.

Skapa mer tid för ditt spelande

Att spela datorspel är en väldigt uppslukande hobby som kan ta många timmar per spelsession. Men samtidigt gör sig vardagen påmind även för den värsta spelnörden, där disken måste diskas, maten måste handlas och elbilen laddas. För att skapa mer tid till ditt datorspelande kan du skaffa produkter som sparar tid i vardagen och även jobba på distans.

Med en Easee får du en uppkopplad, smart och snygg laddbox som du kan använda för smartladdning, vilket ger dig halva priset på elen du använder för att ladda din elbil. Du kan använda dig av ”Grön teknik”-avdraget som låter dig dra av hälften på installation och material av din laddbox. Med smartladdning och produkter från Tibber kan du spara tid när du behöver resa och handla mat, och i stället lägga ner mer tid på dina datorspel.

Bygg en spelhörna

För att kunna ägna dig åt ditt spelande en så stor del av tiden som möjligt behöver du en bra spelhörna med rätt produkter och utrustning. Här är det viktigt att tänka på säkerheten och dra kablarna på ett korrekt sätt, så att din spelhörna får all den ström den behöver. Du kan också behöva tänka på belysningen i ditt spelrum, så att du hittar alla spel och tillbehör du behöver och inte förlorar speltid på grund av dålig organisation.

Jobba som spelrecensent

Ett sätt att skapa mer tid för spelande är att slå ihop ditt jobb med ditt spelintresse. Detta kan du göra genom att jobba som spelrecensent, där du till exempel kan börja med att starta din egen spelblogg. Här kan du tjäna pengar när du bloggar om dina favoritspel, vilket förstås kräver att du först lägger ner mycket tid på att gå igenom och testa spelen. Efter att du lagt upp dina recensioner på bloggen kan du därefter göra en ansökan till Googles eget annonsprogram Adsense. Du har också möjlighet att gå med i affiliatenätverk för att tjäna pengar på din blogg, eller ”monetisera” den. På detta sätt får du mer tid till att spela samtidigt som du tjänar pengar till mat och räkningar.

Digitala nomader

Allt fler har börjat att frilansa på heltid som ”giggare” där de tar kortare uppdrag och jobbar på distans. Detta ger större frihet i vardagen då det inte kräver samma uppbundenhet vid en anställning som kräver ett visst antal arbetstimmar varje dag. Varannan svensk skulle nu kunna tänka sig att arbeta i en annan anställningsform än ”tillsvidarevarianten”, vilket går att utröna från en ny undersökning från Sifo. Emelie Fågelstedt har jobbat som giggare i över tio år, bland annat som digital nomad i London och Tokyo. Hon var med om att starta ett nätverk vid namn ”Svenska nomader” där giggare och digitala nomader samlas. Hon jobbar nu hemifrån och i ett co-working space tillsammans med andra frilansare. Genom att arbeta platsoberoende får du mer tid över till dina hobbies, som att spela datorspel.