Starta din egen spelklan

De flesta av dagens datorspel är väldigt sociala. Det gäller särskilt för de spel som är av typen MMORPG (Massive multiplayer online role-playing games), som till exempel Final Fantasy eller World of Warcraft. Men det är också vanligt att man spelar tillsammans i olika typer av gäng i first person shooters, som till exempel CS:GO. Det här kan kallas för en klan (clan) eller ett gille (guild) där man beroende på hur seriös man är samlas för att spela eller öva tillsammans.

De riktigt duktiga klanerna kan tjäna enorma pengar, men det vanligaste är givetvis att man bara samlas och spelar för att det är kul. En klan kan vara en fullt ut virtuellt sammansatt grupp av människor. Men det är vanligt att de som spelat tillsammans länge försöker träffas utanför det digitala åtminstone nån gång. Så det har full potential att vara en väldigt social sak att vara med i.

Hur gör man då för att starta en klan i sitt favoritspel?

Hitta tid

Det första, och till viss del viktigaste, är att se till att avsätta tid i förhållande till hur seriösa du och din klan vill vara. Många datorspel kan ta väldigt många timmar i anspråk vilket du måste ta höjd för. I många fall kan det också vara så att du behöver vara på plats vid en viss tid för att spela ett uppdrag eller uppnå något annat gemensamt mål. Men det är också en av de saker som gör att det är väldigt utvecklande att spela tillsammans.

Ett bra sätt att skapa tid är att köpa sig fri från plikter. Du som är företagare kan till exempel anlita precisely.se för att slippa lägga tid på administration och istället göra sånt som är kul. Avtalshantering brukar inte räknas dit. Städhjälp är en annan sak som också frigör tid, eller take away-mat. Då kanske det också blir lättare att få familjen att acceptera att du måste spela.

Hitta spelare

Du måste också hitta spelare. Ett sätt är givetvis att spela tillsammans med dina ”riktiga” polare. Men om det inte går så brukar det finnas olika typer av spelforum online där du kan annonsera efter folk att spela med. En sak som är viktig att tänka på då är att vara tydlig med hur pass tillgänglig du är så att alla kan gå in med lika förväntningar. Om du har familj och heltidsjobb kanske det inte är rätt att teama upp med ett gäng arbetslösa nittonåringar som bor i mammas källare och kan spela dygnet runt. Om ni alla är på samma nivå blir det också lättare att ha överseende med att alla inte kan alltid, och anpassa sig efter varandras scheman.