Hur du utvärderar designen av ett dataspel
Att designa ett dataspel fungerar enligt samma princip som att skriva en bok, det vill säga att du behöver läsa många böcker innan du kan skriva en bra bok. Av denna anledning är det bra att spela många dataspel innan du ger dig på att designa ett eget. På så sätt kommer du att göra bättre bedömningar och utvärderingar eftersom du har en referensram du kan gå efter. Du bör inte endast fokusera på en enda genre, utan försöka vidga dina horisonter och testa olika genrer. Tänk på vilka faktorer som gör dataspelen roliga att spela.
Det finns ett antal grundläggande faktorer i speldesign som du bör utvärdera:
- Spelmål – Spelmålen utgör själva kärnan i varje dataspel och det är de som designen bör baseras på.
- Spelmekanism – Spelmekanismen avser metoderna som används för att uppnå spelmålen och säkerställer att den virtuella världen fungerar smidigt.
- Interaktion – Det är interaktion som gör det möjligt att interagera med gränssnittet och styra din karaktär.
- Berättande – Berättelsen beskriver vad som händer i spelvärlden och utgör en viktig designutmaning.
En mer avancerad metod för att utvärdera ditt dataspel är genom tjänsten teknisk due diligence som Prototyp erbjuder. Prototyp är ett företag som består av ett gäng utbildade utvecklare som designar digitala produkter som är både skalbara och långsiktiga.
Utvärdera ditt dataspel med Prototyps hjälp
Teknisk due diligence erbjuds som en konsulttjänst och består av en checklista med ett antal tekniska faktorer som de använder i sin bedömning, vilka är:
- Arkitektur och infrastruktur.
- Personerna bakom produkten.
- Organisationens processer för utveckling.
- Immateriella rättigheter och mjukvarulicenser.
- Teknisk roadmap och plan för framtiden.
Genom att analysera ovanstående faktorer kan skalbarheten i en produkts teknik och arkitektur bedömas. De levererar sedan en överskådlig rapport med resultatet där de inkluderar sina insikter och rekommendationer på åtgärder. Så tveka inte med att ta kontakt med Prototyp för att säkerställa att du gör kloka tekniska val.